Bij het reinigen van rasterwalsen spreekt men van off-line of in-line reiniging (soms on-line, maar daarmee wordt hetzelfde bedoeld).

Off-line betekent dat de wals uit de drukpers wordt gehaald en op een speciale tafel met rollers wordt gereinigd. Dit kan in onze servicetruck, maar ook in speciaal hiervoor ontwikkelde machines, zoals onze ALCS 2500 S. De S staat voor static, ofwel deze machine staat vast op dezelfde plek en de walsen worden er als in een vaatwasser in en uitgehaald.

In-line betekent dat de wals in de drukpers blijft. Tijdrovende en soms lastige demontage is dus niet nodig. Voor reiniging moet de machine vervolgens de wals laten draaien en het laserpistool van een mobiele laser reiniging machine (de ALCS 2500) beweegt op een speciaal gemonteerde rail evenwijdig aan en langs de wals tot deze schoon is.

Off-line reiniging is uitstekend geschikt voor bedrijven die hun walsen eenvoudig kunnen demonteren en voldoende reserve walsen hebben. Het ”opsparen” van vuile walsen levert kostenvoordeel op omdat er meerdere walsen in een keer kunnen worden gereinigd in onze truck of door deze aan ons op te sturen.

In-line reiniging is juist zeer geschikt voor de grote drukpersen waar het demonteren een zware en tijdrovende aangelegenheid is. In sommige machines kan het drukproces zelfs gewoon doorgaan terwijl de diverse walsen/drukgroepen een voor een worden gereinigd.