Er zijn diverse traditionele reinigingsmethoden voor periodieke reiniging van rasterwalsen, waaronder het gebruik van chemicaliën, ultrasoon, en sodium bicarbonaat (bakpoeder). Elk van deze methoden heeft zijn specifieke nadelen: chemicaliën zijn slecht en gevaarlijk voor mens en milieu, ultrasoon kan bij onjuist gebruik de oppervlakte van de wals beschadigen, en bicarbonaat heeft in het meest gunstige geval een matig reinigingsresultaat. Geen van de traditionele methoden geven een 100% schone wals, en sommige vormen van vervuiling (lijmsoorten bijvoorbeeld) kunnen in het geheel niet worden verwijderd.

Laser reiniging heeft geen nadelen, gebruikt geen water, chemicaliën of andere stoffen, en geeft altijd het allerbeste reinigingsresultaat. Laser reiniging herstelt als enige de oppervlaktespanning van de walsen waardoor de originele inktrecepturen weer kunnen worden gebruikt. Dit zorgt voor de allerbeste printkwaliteit met zo min mogelijk inkt. Bovendien is laser reiniging het meest vriendelijk voor mens en milieu.

Alhoewel laser reiniging al jarenlang bestaat is het pas sinds een paar jaar de onbetwiste voorkeursmethode, met name omdat Laserclean een zeer handzame, snelle en gebruiksvriendelijke laser machine heeft ontwikkeld (ALCS 2500).